ReadyPlanet.com
dot dot
bulletPattaya One Day Tour
bulletPattaya 1 Flight of the Gibbon
bulletPattaya 2 Coral Island & Alcazar Show
bulletPattaya 3 Cartoon Net Work &Colosseum Show
bulletPattaya 3 Elephant Trekking & Alcarzar Show
Pakej Tour Krabi Thailand

 

Maklumat pelancongan Krabi

Krabi adalah wilayah selatan Thailand. Ia adalah salah satu tarikan pelancong yang popular di Thailand dan destinasi percutian dunia dengan pulau-pulau yang cantik, pantai berpasir putih, Laut Andaman, terumbu karang dan kolam Emerald. Krabi terletak berhampiran Laut Andaman. Ia terletak jauh dari Bangkok kira-kira 814 kilometer. Sempadan utara Krabi adalah Phang-nga dan wilayah Surattanee, sempadan selatan adalah wilayah Trang dan Laut Andaman, sempadan timur adalah Nakhon Si Thammarat, sempadan barat pulau Phuket dan Laut Andaman. Wilayah Krabi di Thailand dibahagikan kepada lapan daerah: Amphoe Muang (Krabi Town), Khao Panom, Khlong Thom, Plai Phraya, Ko Lanta, Ao Luek, Lam dan Thap, Nhua Khlong.

Jika pulau Phuket terkenal dengan pelancong di seluruh dunia sebagai “Pearl Of Andaman Sea” Krabi pula adalah”Emerald Of Andaman Sea”

Krabi dikelilingi oleh banyak pulau menarik seperti pulau Phi Phi, pulau Poda, Pulau Ayam, Koh Hong (pulau bilik), Railay Bay, Pulau Tup dan banyak lagi .

Bagaimana untuk melancong ke Krabi?

Terdapat lima cara untuk sampai ke sana; melalui jalan raya, kereta api, melalui udara, dengan bot dan dengan van atau teksi.

Panduan ke Krabi melalui jalan raya untuk kereta peribadi, anda boleh memilih 3 cara; 1) Dari Bangkok – laluan 946 kilometer – melalui Lebuhraya 4. Ini akan membawa anda melalui Phetchaburi – prachuabKhiri Khan – Chumphon – RanongPhangnga ke Krabi (946 kilometer ). 2) Dari Bangkok – laluan 814kilometers – melalui lebuhraya 4 sehingga anda mencapai Chumphon. Kemudian mengambil lencongan untuk  Lebuhraya 41. Teruskan perjalanan sehingga anda sampai di AmphoeWiang Sac dan kemudian menukar kepada Lebuhraya 4035 kepada AmphoeAoLuk. Di sini anda membelok ke arah Lebuhraya 4 dan teruskan ke Krabi (814 kilometer) .3) Dari Phuket – 4 jam memandu di sepanjang Lebuhraya 402 dan kemudian Lebuhraya 4. Jarak keseluruhannya adalah 185 kilometer.  Terdapat bas dari Bangkok ke Krabi yang mengambil masa selama 11 – 12 jam setiap perjalanan. Anda juga boleh menaiki bas dari Phuket untuk ke Krabi yang pergi pada setiap jam.

Perjalanan ke Krabi Dari Bangkok, anda boleh pergi ke stesen keretapi yang dipanggil ‘HuaLampong’ , kemudian, menaiki kereta api ke Surattanee, Trang atau Nakhon Si Thammarat dan mengambil bas ke Krabi. Jarak dari Surattanee ke Krabi adalah 160 kilometer. Jarak Trang ke Krabi adalah 150 kilometer. Jaraknya sama dengan Nakhon Si Thammarat ke Krabi. Perjalanan mengambil masa kira-kira 12 jam.

Terbang ke Krabi dari Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhumi, terdapat tiga syarikat penerbangan yang terbang ke Krabi; Thai Airways, Air Asia dan Bangkok Airways. Thai Airways menyediakan tiga penerbangan sehari. Air Asia menyediakan empat penerbangan sehari. Bangkok Airways menyediakan satu penerbangan sehari. Walau bagaimanapun, jadual penerbangan berubah mengikut musim.

Hanya Phi Phi Island yang memerlukan anda untuk pergi ke sana menggunakan bot. Jadi anda dapat pergi terus ke jeti bot di pusat bandar yang terletak di kapal berlabuh Chaofa di Krabi. Ini adalah Jalan Khongkha. Dari sini anda boleh menaiki feri terus ke Phi Phi. Tidak terdapat feri tetap yang terus dari Phuket ke Krabi walaupun mungkin dengan menyewa bot laju atau pengangkutan sama. Feri harian beroperasi antara Phuket dan Krabi melalui Phi Phi Island. Terdapat juga bot laju peribadi dari Phuket yang membawa anda kesana dalam masa 3 jam tetapi ia tidak digalakkan dalam musim rendah kerana laut terlalu berombak.

Untuk ke sana dengan menaiki van dan teksi, anda boleh menghubungi ejen pelancongan di wilayah-wilayah berhampiran seperti Pulau Phuket, Phang Nga, Surat Thani. Van dan teksi akan diaturkan.

Pelancongan pulau Krabi juga boleh didapati dari pulau Phuket.

Pakej tour krabi 3 hari 2 malam

Pakej tour krabi 4 hari 3 malam

Pakej tour krabi 5 hari 4 malamName
Telephone
E-Mail
Topic
Description


Copyright © 2010 All Rights Reserved.